Friday, November 22, 2013

Pengawas SPM 2013

Assalamualaikum,

Rasanya sudah lama tidak menulis dan mengemaskini blogku ini. Bukan menjauh diri cuma kesibukan menyebabkan tidak berupaya mencari masa untuk mencoret di blog ini. Banyak yang ingin dikongsikan tetapi semuanya hilang bersama masa lalu yang tidak boleh diputarkan kembali.

Alhamdulillah, cuti persekolahan sudah bermula dan yang pasti seronok mestilah pelajarkan. Yelah, dari Januari hingga November pergi sekolah untuk menuntut ilmu, masuk ke kelas untuk belajar, membuat ulangkaji di rumah, menghadapi peperiksaan dan melaksanakan PBS sepanjang tahun. (Masih melaksanakan kerana terpaksa key in sehingga kini dan mungkin awal tahun hadapan)

Mesti ibu bapa dan guru-guru berkira-kira untuk membawa anak-anak dan keluarga bercuti. Aku pun sudah merancang destinasi percutianku bersama suami tercinta. JB @ Johor Baharu pilihanku kali ini kerana aku ditugaskan untuk menjadi 'Pengawas SPM' di sekolah hujung benua di daerahku.

Walaupun perjalanan memakan masa lebih setengah jam, minyak kereta pun 'parak' tetapi kami hanya layak menerima elaun perjalanan. Kawan aku ada mengira keseluruhan yang bayaran yang kami perolehi, tetapi tidak berbaloi dengan masa yang terpaksa dikorbankan masa cuti sekolah ini. Bukan tidak bersyukur tetapi faham je lah minyak kereta sudah naik dan barangan makanan pun dah naik.

Kadangkala kesian juga kepada pada suami yang terpaksa jadi 'bodyguard' pula. Suami terpaksa menunggu dan tidak pulang ke rumah kerana jarak perjalanan yang jauh, nanti membazir minyak kereta kalau ulang-alik.

Minggu pertama dan kedua, aku perhatikan pelajar-pelajar masih takut untuk keluar awal dari dewan atau bilik peperiksaan mungkin kerana ada guru yang mengawasi mereka. Tetapi masuk minggu ketiga, makin ramai pelajar yang keluar awal dari dewan peperiksaan. Setengah jam menjawab soalan peperiksaan sudah ada pelajar yang sudah keluar awal. Apabila disemak skrip jawapan, masih ada tempat kosong yang tidak dijawab. Kalau seorang sudah keluar, mulalah pelajar lain gelabah juga untuk keluar awal sehingga tidak sempat membuat penyemakan jawapan mereka.

Tidak sepatutnya perkara ini berlaku. Hampir dua tahun belajar tetapi apabila di dewan peperiksaan sanggup pelajar ini mempersiakan peluang mereka. Sekurang-kurangnya buatlah penyemakan dua, tiga kali sebelum keluar peperiksaan sekiranya ingin keluar awal.

Untuk pelajar SPM tahun ini, masa yang ada jangan dipersiakan. Berusaha, berdoa dan bertawakal kepada Allah S.W.T. Buatlah yang terbaik untuk diri sendiri, ibu bapa dan guru anda. SPM bukanlan penamat segalanya tetapi batu loncatan untuk terus berjaya di masa hadapan.

Good Luck for SPM students. Selamat bercuti kepada pelajarku dan rakan guru sekalian.
No comments:

Post a Comment