Saturday, November 3, 2012

Kecewa

Kecewa memang kecewa, apabila permohonan untuk bertukar tidak diluluskan. Kecewa tapi tidak pernah bermaksud berputus asa dengan rahmat Allah S.W.T. Mungkin ada hikmahnya, Allah S.W.T belum mengabulkan doa hambaNya.

 Gambar ini diambil di Fb....

Tapi pelik lagi menghairankan permohonan kali ini, ramai guru-guru yang tidak dapat pindah! Walhal, permohonan perpindahan hujung tahun biasanya ramai guru yang dapat pindah macam tahun-tahun sebelumnya. 

Pelik jugak apabila pada pertengahan tahun 2012, ramai guru yang dapat pindah terutama guru-guru yang menggunakan alasan mengikut suami. Padahal ada yang baru 'posting' tidak sampai setahun pun di sekolahku dapat pindah pada JUN 2012. Bersangka baik, mungkin rezeki anak....  Harap-harap tahun hadapan aku dapat pindah dengan alasan yang sama mengikut suami. Semoga dipermudahkan Allah SWT.

Aku ada juga menjengok laman fb mengenai pertukaran guru, ada yang hendak pindah masuk Johor pun tak dapat sedangkan negeri Johor banyak cikgu-cikgu yang hendak keluar pindah dari Johor. Kesian juga ada cikgu yang 10 tahun terpisah dengan suami, hidup berjauhan dan anak-anak membesar tanpa kasih sayang dan pengawasan ayah sepenuhnya pun tidak dapat pindah. Kesian cikgu-cikgu ini terpaksa berjauhan dengan suami, isteri dan anak-anak. Sampai bila mereka harus berjauhan dan terlepas memikul tanggungjawab kepada keluarga? Sampai bila mereka perlu 'membakar diri' menerangi hidup orang lain, sedangkan diri sendiri terkorban!

Ya Allah, Engkau permudahkanlah pertukaran cikgu-cikgu ini semua... 

Adakah ini ada kaitan dengan kronisme dan penggunaan 'kabel'? Siapa yang mempunyai 'kabel' mudahlah pertukaran mereka walaupun mengambil hak orang lain? Ingatlah, setiap apa yang kita lakukan dicatat oleh malaikat dan akan dihitung di Padang Mahsyar nanti... Ingatlah dunia hanya sementara, akhirat jua tempat kembali kita semua.. 

Aku hanya mampu BERDOA kepada Allah S.W.T, yang hanya kepadaNya aku sembah dan meminta pertolongan..

Betul ke pertukaran kali ini ada kaitan dgn PRU 13? Apa-apa pun aku tidak berminat dengan politik dan tidak menyokong mana-mana parti politik! Tapi aku tetap mengikut arahan untuk menjadi petugas pilihan raya.. Undi kan rahsia....

P/S: InsyaAllah, April 2013 aku akan mencuba lagi.... Semoga Allah SWT mempermudahkan pertukaranku nanti...Amin. Aku membawa hati yang lara ini ke puncak banjaran Titiwangsa... Cameron Highland wait for me ok!


No comments:

Post a Comment